BRITA 歷史 總部 陶努斯施泰因 近照

BRITA 品牌歷史:五十年的成功

回顧蓬勃發展的五個十年

BRITA history headquarter taunusstein distant view

BRITA 歡慶成立五十年

BRITA 品牌故事 – 對於水的新概念

2016年7月1日至2017年6月30日,我們歡慶 BRITA 成立五十週年。創辦人 Heinz Hankammer 的自宅花園裡,以手工方式製作 BRITA 的首批產品。他在接下來的幾年裡,帶領 BRITA 轉型成為飲用水優化的創新領導業者。如今 BRITA 在五大洲的66個國家開展業務,同時憑藉著全新外觀和重新設計的網站,準備好迎接未來。

2016
BRITA history product showroom china

前進東方

BRITA 進軍亞洲

BRITA 在這段期間內進軍亞洲,創下一項巨大的里程碑。全球八大濾水裝置市場中,便有五個位於東方。我們希望挖掘其發展潛力。

2015 – 2010
BRITA histoy maxtra cartridge

從 BIS 到 MAXTRA

一個創新的時代

在這個十年裡,BRITA 歡慶成立四十年,推出了多款創新的消費性濾水壺。另一個受人注目的亮點:BRITA 整合解決方案(BIS)的濾芯 INTENZA。我們也推出另一款可以直接與廚房水槽進行整合的創新濾芯。

2009 – 2000
BRITA history brita heinz and markus hankammer

新的世代

交棒給後起之秀

創辦人 Heinz Hankammer 在率領公司33年後,擔任新成立之監事會的主席一職。1999年,Markus Hankammer 接任 BRITA 集團的執行長一職。BRITA 此時成立嶄新回收計畫,制定了新的永續標準。

1990年代
BRITA history aqualux water filter

進入新的世界

BRITA 走向國際

1980年代初期,BRITA 展開了國際銷售活動,為擴大規模與今日成就打下基礎。

1980年代
BRITA history first water filter

英雄降臨

BRITA 開啟大門

早在1970年代,BRITA 便推出了首款家用濾水壺,成為 BRITA 一連串不朽成就的開端。

1970年代
BRITA history family working first filters

Heinz Hankammer 成立了 BRITA

成功的開端

BRITA 的歷史始於1966年,當時創辦人 Heinz Hankammer 以簡便的方式讓自來水變得更好喝。加油站中用於去除車用電池水中礦物質的過濾器 AquaDeMat,在1967年首次進行量產。

1966